Κονγκό: Όταν οι «πολιτισμένοι» Βέλγοι έκαναν θηριωδίες πάνω στους ιθαγενείς

Ο βασιλιάς Λεπόλδος Β’ του Βελγίου ήταν γνωστός και ως «σφαγέας του Κονγκό» στην αποικιοκρατική Ευρώπη αυτή τη μόνιμη πηγή κτηνωδίας που δε στέρεψε ποτέ.

Το Βέλγιο. Η καρδιά της Ε.Ε. βαμμένη στο αίμα. 10.000.000 σφαγιάστηκαν για να είναι σήμερα μια χώρα πλούσια και να αποτελεί το κέντρο των αποφάσεων για τους υπολοίπους λαούς τόσο της Ευρώπης, όσο και άλλων που εξαρτούνται από αυτήν την συμμαχία.

Ο βασιλιάς Λεοπόλδος Β” του Βελγίου, έμεινε στην ιστορία ως ο «σφαγέας του Κονγκό», αφού κατά την περίοδο της βασιλείας του, στα τέλη του 1800, ακρωτηριάστηκαν και θανατώθηκαν πάνω από 10 εκατομμύρια Αφρικανοί.

Την εποχή που οι Ευρωπαίοι ήταν απασχολημένοι με την διαίρεση της αφρικανικής ηπείρου, ο Λεοπόλδος φρόντισε να πάρει στην κατοχή του τις περισσότερες αχαρτογράφητες περιοχές του  Κονγκό.

Ο βασιλιάς Λεπόλδος Β' του Βελγίου γνωστός και ως "σφαγέας του Κονγκό"

Ο βασιλιάς Λεπόλδος Β” του Βελγίου γνωστός και ως «σφαγέας του Κονγκό»

Μια έκταση 905 χιλιάδων τετραγωνικών μιλίων τροπικού δάσους, αχανείς εκτάσεις από δέντρα καουτσούκ, που ήταν το υλικό με την υψηλότερη ζήτηση στα τέλη του 19ου αιώνα, ήταν τα εδάφη που είχε υπό την κατοχή του ο βασιλιάς.Έκταση δηλαδή 76 φορές μεγαλύτερη από το Βέλγιο.

Το 1876 ο Λεοπόλδος ίδρυσε την «φιλανθρωπική» Διεθνή Ένωση της Αφρικής για να υποδουλώσει του λαούς της Αφρικής

Ήταν μια φιλανθρωπική οργάνωση, που είχε ως βιτρίνα την ιεραποστολική εργασία και την δυτικοποίηση των αφρικανικών λαών. Στην πραγματικότητα η οργάνωση ήταν το όχημα για να δημιουργήσει την δική του αυτοκρατορία αλλά κυρίως να υποδουλώσει τους αφρικανικούς λαούς και να προβάλλει σε διεθνές επίπεδο το μικρό πια Βέλγιο.

Στα 23 χρόνια διακυβέρνησης του (1885-1908), ο Λεοπόλδος σφαγίασε πάνω από 10 εκατομμύρια Αφρικανούς, κόβοντας τα χέρια και τα γεννητικά τους όργανα. Τους μαστίγωναν μέχρι λιποθυμίας και πολλές φορές μέχρι θανάτου. Τους έκαιγαν και βίαζαν τις γυναίκες.

Η τραγική ειρωνεία της ιστορίας είναι ότι ο Λεοπόλδος δεν είχε πάει ποτέ στο Κονγκό. Τις θηριωδίες του βασιλιά-σφαγέα «ζήλεψαν» οι Βρετανοί, οι Γερμανοί και οι Πορτογάλοι οι οποίοι εφάρμοσαν τις ίδιες τακτικές στους αυτόχθονες λαούς που κατέκτησαν.

Κομμένα χέρια και μαστίγωμα μέχρι θανάτου για τους μη αποδοτικούς

Η γενοκτονία που προκάλεσε ο Λεοπόλδος καταδικάστηκε από τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς λαούς.
Συγκεκριμένα ο Sir Arthur Conan Doyle, το 1909 έγραψε το βιβλίο «Το έγκλημα του Κονγκό» όπου εξιστορούσε τα δεινά των αφρικανικών λαών.
Οι περισσότεροι αρχηγοί φυλών όπου εργάζονταν για τον Λεοπόλδο ήταν άνθρωποι αγράμματοι, οι οποίοι χωρίς να έχουν επίγνωση του τι κάνουν ξεπούλησαν τα εδάφη τους για ένα κομμάτι ύφασμα.
Ο έμπειρος βασιλιάς είχε προνοήσει και στις συμφωνίες που έκανε με τον κάθε αρχηγό φρόντιζε να του ανήκουν τα όλα τα αγαθά από στεριά και θάλασσα. Έτσι όχι μόνο έπαιρνε τις περιουσίες τους αλλά τους έπειθε ότι δουλεύοντας για εκείνον θα μπορούσαν να βλέπουν την εξέλιξη και να βγουν ωφελημένοι από την εκμετάλλευση των αγαθών.

Oι "εργάτες" του Λεοπόλδου

Oι «εργάτες» του Λεοπόλδου.

H βιαιότητα που επέδειξαν οι αξιωματικοί του Λεοπόλδου δεν είχε προηγούμενο. Όποιος εργάτης δεν κατάφερνε να συλλέξει την απαιτούμενη ποσότητα καουτσούκ είχε ως ελάχιστη τιμωρία τα δέκα μαστιγώματα, με ένα ειδικό μαστίγιο από αποξηραμένο δέρμα ιπποπόταμου που το έκοβαν σε λωρίδες και ήταν τόσο δυνατό που άφηνε ανεξίτηλα σημάδια.

Στιγμιότυπο από ντοκιμαντέρ για την σφαγή του Κονγκό από τον Λεοπόλδο

Στιγμιότυπο από ντοκιμαντέρ για την σφαγή του Κονγκό από τον Λεοπόλδο.

Όσοι εξακολουθούσαν να μην είναι αποδοτικοί, δέχονταν μέχρι 100 τέτοια χτυπήματα που τους έστελναν στο θάνατο. Σε άλλες περιπτώσεις τους έκοβαν το ένα χέρι.
Τον Λεοπόλδο εκπροσωπούσε ένας ιδιωτικός μισθοφορικός στρατός που είχε αναλάβει να τρομοκρατεί και να σκοτώνει τους εργάτες χωρίς να φαίνεται πουθενά ο ίδιος.
Λευκοί αξιωματικοί βασάνιζαν τους υποδουλωμένους εργάτες, μερικοί εκ των οποίων προέρχονταν και από φυλές κανίβαλων ή είχαν απαχθεί από γύρω χωριά.

Κομμένα χέρια ως λάφυρα!

Κομμένα χέρια ως λάφυρα!

Η μαρτυρία ενός κατώτερου αξιωματικού του μισθοφορικού στρατού του Λεοπόλδου αποκαλύπτει την ωμή πραγματικότητα:

Ο διοικητής μας διέταξε να κόψουμε και να παλουκώσουμε τα κεφάλια όλων των ανδρών ενός χωριού που αντιστάθηκε στις επιθυμίες του Λεοπόλδου. Κόψαμε επίσης και τα γεννητικά τους όργανα. Τέλος, μας ανάγκασαν να κρεμάσουμε σε σχήμα σταυρού μανάδες με τα παιδιά τους.

Ο βασιλιάς Λεοπόλδος Β” του Βελγίου είχε καταγραφεί ως ο πλουσιότερος άντρας εκείνης της εποχής. Η αμύθητη περιουσία του ξεπερνούσε τα 100 εκατομμύρια δολάρια ενώ το μεγαλύτερο της μεταβιβάστηκε στην βελγική κυβέρνηση μετά το θάνατο του.

Όσο οι λαοί θα μένουν απαθείς στις σφαγές που κάνουν οι «ηγέτες» τους, τόσο «Τζιχαντιστές» θα γεννιούνται. Τι δουλειά έχουν οι Αμερικανοί στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Συρία; Παντού σ’ όλη τη γη η δύση σκοτώνει με καλές «βόμβες». Σκοτώνουν γιατί θέλουν να πάρουν τα διαμάντια, το χρυσό τον πλούτο των αδυνάμων. Εμείς απαθείς ..συμμετέχουμε. Αυτοί ασφαλείς κι εμείς θύματα της τρομοκρατίας μας…

Απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ του BBC για την σφαγή του Κονγκό:

πηγή i.plus.gr

Advertisements

11 thoughts on “Κονγκό: Όταν οι «πολιτισμένοι» Βέλγοι έκαναν θηριωδίες πάνω στους ιθαγενείς

 1. Τι σχέση έχουν τα εγκλήματα των προπροπροπροπροπαππούδων των βέλγων το1800 σε ιθαγενείς της Αφρικής με τη σημερινή βομβιστική επίθεση από βέλγους υπήκους που καμιά σχέση δεν έχουν με την Αφρική με θύματα από 40 εθνκότητες δεν καταλαβαίνω… Με την ίδια συλλογιστική Να πάμε και μεις να βάλουμε βόμβες στην Αίγυπτο που εδώ στην Κρητη και στην Πελοπόνησο οι προπροπροπαππούδες τους έκαναν σφαγές με τον Ιμπραήμ πολύ μεταγενέστερα από το 1800 που το έκαναν οι βέλγοι… ΓΙΑΤΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΜΑΘΕΙΑ

  Μου αρέσει!

  1. Κατ’ αρχήν τα κεφαλαία σου αλλού. Εκεί που έχουν (ιστορική) μυωπία. Δεν μιλάς σε ηλίθιους, ούτε σε αμαθείς. Ημιμαθείς ωστόσο είναι εκείνοι που δεν μπορούν να εμβαθύνουν την ιστορία, στην κοινωνική και φιλοσοφική της πρόεκταση, και να αντιληφθούν την ευρύτερη εικόνα, μέσα από την οποία, οι χτεσινοί (κυριολεκτικά, γιατί μιλάμε για το 1920) μαζικοί σφαγιστές, και οι σημερινοί τουρίστες του παιδικού σεξουαλικού τουρισμού στην Ταϋλάνδη, όπως οι περισσότεροι βόρειοι, και οι σημερινοί «κάτοχοι»συγχρονων σκλάβων, (μέσα από την παιδική δουλεία στις χώρες που παράγουν για τη δύση, τα παιδιά στις φυτείες του κακάο, στα ορυχεία των μεταλλων στην Αφρική, που πεθαινουν για τα smart phones της δυσης για 28 σεντς τη μερα, στα υπόγεια της Κίνας και του Μπαγκλαντές για τα «μοδατα» ρούχα μας), όλοι αυτοί που τα εκμεταλλεύονται, δεν δικαιούνται να δίνουν μαθηματα πολιτισμού. Τα εγκληματα της δυσης πανω στον πλανητη και στις αλλες φυλες ειναι αξεπεραστα σε σκληροτητα, απληστια και χυδαιοτητα. Η ερώτηση «τι σχεση έχουν οι βελγοι με τους παππουδες τους» ειναι ιδια σε -ας μην χαρακτηρισω- με το «τι σχεση εχει ο ναζισμος με το Χιτλερ» Ομως καθε φορα που πεφτει μια βομβα, σε δυτική πρωτευουσα, οι ζωες των εκατομμυριων που χανονται από τα εγκληματα της δυσης δεν εχουν ξαφνικα καμια αξια, κι όλα εκμηδενιζονται μπροστα στο δακρυβρεχτο «ζε σουι» τους.

   Μου αρέσει!

   1. Οι ευρωπαιοι σαν κατακτητες για αιωνες βιαζαν την ιδια την υπαρξη των λαων της αφρικης της αμερικης και της αραβικης χερσονησου. Κατα τη γνωμη μου οι αραβες αργησαν να εκδικηθουν τα δυνα που τους προκαλεσαμε . Που να αρχισουν και οι αφρικανοι …

    Μου αρέσει!

   2. Δημήτρη έχεις δίκιο, το’χω σκεφτεί κι εγώ αυτό που λες και το μόνο που κρατάει τους Αφρικανούς είναι η ακόμα μεγαλύτερη εξαθλίωσή τους, και από την εκμετάλλευση των λευκών αλλά και από τις γεωπολιτικές δυσκολίες στην ήπειρο αυτή που είναι μεγαλύτερες από οπουδήποτε αλλού.

    Μου αρέσει!

  2. Πρέπει να είσαι απλά…… ( βάλε οτι θέλεις στις τελίτσες) για να κάνεις αυτή την ερώτηση! Κοινοποίησε το ! Ετσι τουλάχιστον χρειάζεται στους ξεφτίλες! Εννοώ τους λαούς και τους αρχηγούς!

   Αρέσει σε 1 άτομο

 2. με «ιστορικά» αρθρα σαν αυτό υποτίθεται δικαιωνονται οι δολοφονίες των μουσουλμανων προς οποιονδήποτε σαν αυτη των Βρυξελων της Βαγδατησ και ποιος ξερει που αλλου . Γι αυτό υπάρχει ο όρος ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ. Τετοιοιυς χρειαζεται το Ισλαμ.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s