Της γης οι κολασμένοι: κλείνουν camp στη βαλκανική διαδρομή προσφύγων

Ενημέρωση από όλη την διαδρομή, και από τις χώρες προσέλευσης.

 

12661937_10156568063715584_1336132915126485983_n-e1455191392121
.

Μετάφραση: Hlektra Artland

Έλλειψη σε καταλύματα στη Μακεδονία, πρόσφυγες κοιμούνται σε πάρκα.
‪#‎Ειδομένη‬ το στρατόπεδο ήταν πλήρες για τις ικανότητές του, σήμερα. Τα σύνορα είναι ανοιχτά και άτομα επιτρέπεται να περάσουν σε μια κανονική τάξη.
Οι Ελληνικοί Σιδηρόδρομοι συνέχισαν το κλείσιμο των συνόρων βάζοντας ένα φράχτη μαζί με τα τελευταία 50 μέτρα της σιδηροδρομικής γραμμής (εντός Ελλάδος) σε ‪#‎ειδομένη‬ σήμερα.

.
‪#‎Μακεδονία‬: 1,924 πρόσφυγες αναχώρησαν για  ‪#‎γευγελή‬ σήμερα, και άλλοι 500 πρόσφυγες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο στρατόπεδο της Γεύγελης ήδη, που περιμένουν ένα τρένο. Ο Πρόεδρος της ακεδονίας Γκιόργκιε Ιβάνοφ επισκέφθηκε την κατασκήνωση στη Γευγελη σήμερα και έκανε μια δήλωση ότι η Μακεδονία θα συνεχίσει να οχυρώνει  το φράκτη μεταξύ της Μακεδονίας και της Ελλάδας. Τα στρατόπεδα κατά μήκος της βαλκανικής διαδρομής  ανακοίνωσε πως θα κλείσουν, και έχει προγραμματιστεί να γίνεται άμεσα αναχώρηση με τρένα από Μακεδονία προς Αυστρία. Αυτή η εξέλιξη των γεγονότων έφερε πολλά κονδύλια στην ακεδονία από την ΕΕ και, κατά συνέπεια, τα στρατόπεδα προσφύγων στην Μακεδονία κατασκευάζονται απίστευτα γρήγορα και σε μεγάλη κλίμακα.
.
‪#‎Σερβία‬ : Τα στρατόπεδα στη Σερβία χρειάζεται εθελοντές. Οι πρόσφυγες κοιμούνται σε πάρκα γύρω από τους σταθμούς. Τα πάρκα γεμίζουν συνεχώς. Μόνο για 6 ώρες σήμερα το πρωί, από 9 πμ έως 3 μμ, ο Ερυθρός Σταυρός μοίρασε 600 πακέτα με τρόφιμα. Αυτό σημαίνει ότι 600 άνθρωποι ήταν παρόντες στο πάρκο για 6 ώρες.  Οι άνθρωποι κοιμούνται παντού μέσα και γύρω από το πάρκο. Έχουμε δει τις πρώτες σκηνές από το Σεπτέμβρη και σχεδόν κάθε επιστεγασμένη δημόσια περιοχή γύρω από το σιδηροδρομικό σταθμό και τον σταθμό λεωφορείων είναι γεμάτη ανθρώπους τυλιγμένους με κουβέρτες και υπνόσακους. Η κρίσιμη κατάσταση με εκατοντάδες μετανάστες υπογραμμίζεται με την αυξανόμενη βία σε πολλά μέρη. Ένα ξενοδοχείο φιλοξενεί αυτούς που δεν τους επιτρέπεται να εισέλθουν σε οποιοδήποτε άλλο στρατόπεδο ή καταφύγιο. 300 m2 εγκαταστάσεων που ανήκουν στην ισλαμική κοινότητα είναι διαθέσιμα για ενοικίαση για ένα καταφύγιο. Η ρύθμιση μπορεί να περιλαμβάνει επίσης ζεστά γεύματα, η οποία είναι επίσης πολύ σημαντική πτυχή της προστασίας. Η Ισλαμική κοινότητα του Βελιγραδίου  εμπλέκονται στην διανομή τροφίμων. Το Βελιγράδι χρειάζεται περισσότερα καταφύγια στη πόλη.
.
Το στρατόπεδο στο ‪#‎πρέσεβο‬ είναι εγγεγραμμένοι περίπου 2500 νέους πρόσφυγες σήμερα. Οι no border συμφώνησαν να βοηθήσουν με το κόστος θέρμανσης. Με  1820 ευρώ μπορούν να χρηματοδοτήσουν την θέρμανση για 14 ολόκληρες μέρες.
.
‪#‎ Κροατία: 908 πρόσφυγες αριστερά στην ‪#‎slavonskibrod‬ κατασκήνωση σήμερα. Την περασμένη εβδομάδα μια συμφωνία ανάμεσα στην Αυστρία, Σλοβενία, Κροατία, Σερβία και Μακεδονία υπεγράφη, όπου ο κροάτης αρχηγός της αστυνομίας Βλάντο Ντόμινικ ισχυρίστηκε ότι, σύμφωνα με διάφορα μέσα ενημέρωσης, η συμφωνία ορίζει ότι οι πρόσφυγες δεν θα κατέβουν από το τρένο στην Κροατία, εκτός από εκείνους που χρειάζονται ιατρική θεραπεία ή επιθυμούν να αναζητήσουν άσυλο στην Κροατία. Σήμερα το πρωί, ο κροάτης υπουργός Εσωτερικών γέννηση Οrepić ανακοίνωσε επίσης την άμεση μεταφορά με τρένα από τα ελληνομακεδονικά σύνορα στην Αυστρία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την κυβέρνηση της Κροατίας, προβολή και καταγραφή θα γίνει στα σύνορα της Μακεδονίας με την παρουσία των αστυνομικών από άλλες χώρες. Στους πρόσφυγες θα δοθεί τροφή και νερό και δεν θα μπορέσουν να κατεβούν από το τρένο, εκτός και αν θα έχουν επείγουσα ιατρική κατάσταση και / ή να ζητήσουν άσυλο σε μία από τις χώρες θα είναι περαστικοί (Μακεδονία, Σερβία, Κροατία, Σλοβενία). Τα τρένα θα σταματήσουν μόνο για αλλαγές των μηχανών και του προσωπικού της αστυνομίας. Διαδικαστικές λεπτομέρειες θα διευθετηθούν μεταξύ της Μακεδονίας, στην σερβική, κροατική, σλοβένικη και την αυστριακή αστυνομία. Η αστυνομία της Σλοβενίας έχει αρνηθεί αυτή τη συμφωνία, αναφέροντας ότι οι υπουργοί των χωρών συμφώνησαν για αποστολή αξιωματικών στην Μακεδονία, αλλά αρνήθηκαν την  συμφωνία για τα τρένα. Επίσης, ισχυρίζονται ότι το κλείσιμο των στρατοπέδων δεν συζητήθηκε. Η αυστριακή αστυνομία αρνήθηκε επίσης αυτό, καθώς και το αυστριακό Υπουργείο Εσωτερικών. Την περασμένη Παρασκευή, υπήρχε μια τηλεφωνική διάσκεψη με τον Υπουργό Εσωτερικών  της κροατίας, κατά τη διάρκεια της οποίας επεσήμανε ότι για τη βαλκανική διαδρομή προς τα αυστριακά σύνορα δεν θα ήταν μια επιλογή κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.  Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα μπερδεμένη βλέποντας ότι όλα τα κροατικά ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών καναλιών και το κροατικό πρακτορείο ειδήσεων έχουν δημοσιευθεί και επιβεβαιωθεί”.  Κλεισίματα στρατοπέδων, μετά από σύντομη συνέντευξη τύπου του υπουργού. Ακόμη περιμένουμε στις αντιδράσεις από άλλες χώρες, ειδικά της Μακεδονίας.”

Η Κροατία ανακοινώνει, αν η Σλοβενία και η Αυστρία αρνηθεί, είναι πιθανό το κλείσιμο όλων των στρατοπέδων κατά μήκος της βαλκανικής διαδρομής μεταξύ Μακεδονίας και Αυστρίας. Οι πρόσφυγες θα μεταφέρονται με τραίνο από Μακεδονία προς Αυστρία.

 
‪#‎Σλοβενία‬:  2,741 στη Σλοβενία σήμερα μέχρι τις 18 ώρες, σύμφωνα με την αστυνομία της Σλοβενίας . Η αστυνομία της Σλοβενίας θα είναι στη Μακεδονία από 10 Φεβρουαρίου έως 11 Μαρτίου 2016, με αναφορές στην δεύτερη ομάδα των έξι αστυνομικών να διεξάγουν κοινές περιπολίες και από κοινού τον έλεγχο της διέλευσης από τα σύνορα της Πολιτείας, στο έδαφός τους.

 
‪#‎Αυστρία‬: 1,000 πρόσφυγες έφτασαν στο  ‪#‎spielfeld‬ σήμερα, και άλλοι 1,741 στάλθηκαν στο ‪#‎karawankentunnel‬. Ξεκινώντας την επόμενη εβδομάδα,το ‪#‎spielfeld‬ πρέπει επιτέλους να είναι έτοιμο και η συντριπτική πλειοψηφία των προσφύγων θα μπει στο γήπεδο. Λόγω των πολύ μεγαλύτερων κατασκευαστικών αλλαγών που απαιτούνται, το karawankentunnel θα λάβει  πολύ περισσότερο χρόνο για να ολοκληρωθεί.

 
‪#‎Γαλλία‬: Η Υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ, ανησυχεί για περίπου 4,000 πρόσφυγες και μετανάστες που αναφέρθηκαν σήμερα να ζει στο ‪#‎καλαί‬ “ζούγκλα” και σχεδόν 2,500 στο #Grande-Synthe, συχνά υπό άθλιες συνθήκες, που επιδεινώνονται από τις χειμερινές συνθήκες.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν  εκατοντάδες παιδιά, πολλά από αυτά που ταξιδεύουν από μόνα τους, που φθάνουν στα άτυπα στρατόπεδα στη Βόρεια Γαλλία, στην ανάγκη των δύο καταφύγιων και επαρκούς προστασίας.
Προς το παρόν υπάρχουν περιορισμένες εγκαταστάσεις που φρόντισαν για τις ειδικές ανάγκες προστασίας των παιδιών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων ηλικίας κάτω των 15.
.
#Σουηδία: Η Σουηδία έχει θεσπίσει μέτρα για τη μείωση της πρόσβασης σε άσυλο, συμπεριλαμβανομένων των ακολούθων: επιλεξιμότητα για την οικογενειακή επανένωση των προσφύγων μόνο σε αυτούς που έχουν απασχόληση και κατοικία. Προσωρινή προστασία των θεωρήσεων ώστε να αντικατασταθεί αποτελεσματικά η μόνιμη κατοικία και απέλαση σε έως 80,000 αιτούντες άσυλο. Μετά να ξαναβάλουν αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα. Η Σουηδία ανακοίνωσε την εισαγωγή ενός σχεδίου δράσης για να μειωθεί ο αριθμός των αιτούντων άσυλο, και ένα προσωρινό νόμο που θα περιορίσει τις υπάρχουσες συνθήκες και δικαιώματα, πιθανότατα από τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.

#UK: πρόσφυγες  στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να έχουν το δικαίωμα να έχουν τον ισχυρισμό τους για άσυλο μεταποιημένο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Για λεπτομέρειες, επισκεφθείτε: http://safepassage.org.uk/refugees/

#‎Ελλάδα‬: δυο καράβια έφτασαν σήμερα το πρωί στο λιμάνι του ‪#‎Πειραιά‬, με την πλειοψηφία των προσφύγων από το πρώτο πλοίο να μεταβιβάζεται άμεσα από την πύλη Ε2 στην αίθουσα αναμονής στην πύλη e1. Εθελοντές ήταν εκεί για να παρέχουν μεταφράσεις , φαγητό, νερό, ρούχα / παπούτσια. Όλοι όσοι είχαν εισιτήρια λεωφορείου συλλέχθηκαν πριν από τις 12 το μεσημέρι και υποθέτουμε ότι έχουν φτάσει μέχρι τα σύνορα. Το δεύτερο πλοίο έφτασε στην ώρα του, αλλά σε λάθος λιμάνι – e2 αντί e1. Συλλέχθηκαν με λεωφορεία απευθείας από την πύλη, με μόνο 30 ανθρώπους να περπατά προς την κατεύθυνση της e1 για τα λεωφορεία τους.

Οι αριθμοί που φθάνουν στον Πειραιά από τα νησιά αύριο: Μπλούσταρ (Ε1) στις 6:10 πμ: 50 άτομα, Ρόδος (Ε2) στις 7:25 πμ: 700 άτομα, terra Jet (Ε2) στις 8 ΠΜ: 1,000 άτομα .
.
‪#‎Κω‬ 164 άτομα έφτασαν μέχρι σήμερα το πρωί. Μεταξύ αυτών ήταν 75 άνδρες και 89 γυναίκες και παιδιά.
.
Συνολικά στην βόρεια πλευρά της Λέσβου τρία σκάφη έφτασαν σήμερα με 198 άτομα. Το βράδυ είχαμε δυο βάρκες στην ακτή έξω από το στρατόπεδό Φάρος στη σκάλα sikamineas, ‪#‎λέσβος‬. Αυτό σημαίνει περίπου 100 άτομα για διανυκτέρευση σε θερμαινόμενες σκηνές, αποκτώντας ιατρική φροντίδα, στεγνά ρούχα, ζεστό τσάι, σάντουιτς και ένα μέρος να αισθάνονται ασφάλεια μετά το επικίνδυνο ταξίδι τους πάνω από το Αιγαίο πέλαγος.”

Παρακολουθήστε το βίντεο της περιοδείας στο στρατόπεδο: https://www.facebook.com/lighthouserelief/videos/833214176801125/
.
‪#‎Χίος‬ 27 βάρκες σήμερα με συνολικά 1,215 άτομα. Για την κουζίνα, ως εκ τούτου, χρειάζονται επειγόντως περισσότερα χρήματα, για να λειτουργεί συνέχεια. Δωρεές  χρησιμοποιώντας κείμενο αναφοράς “Χίου κουζίνα” στο: Contact@Uareuk.Com στο paypal
.
Ή στον τραπεζικό λογαριασμό:
Όνομα Λογαριασμού: Uareuk
Τράπεζα hsbc:
Κωδικός Bic / Swift: Midlgb22
Iban: Gb49midl40472642663929

#‎Συρία‬: Πολίτες και μαχητικά σε επαναστατικές περιοχές του ‪#‎χαλέπι‬.  Οι ειρηνευτικές προσπάθειες του ΟΗΕ είναι αναποτελεσματικές καθώς συνεχίζονται οι επιθέσεις από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές και οι κάτοικοι προετοιμάζονται να προστατευτούν από την προέλαση φιλοκυβερνητικών δυνάμεων. Οι δυνάμεις της κυβέρνησης την προηγούμενη εβδομάδα κατέλαβαν έναν αριθμό  χωριών, βόρεια του Χαλεπίου, απειλώντας να αποκοπούν οι οδοί ανεφοδιασμού από την Τουρκία και κύκλωσαν μαχητές της αντιπολίτευσης. Εκτιμάται ότι περίπου 400,000 άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν στις επαναστατημένες ανατολικές συνοικίες της πόλης. Η αγριότητα της επίθεσης, η οποία έχει στήριξη από εκατοντάδες ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στο Χαλέπι και τη γύρω περιοχή, οδήγησε στην αναβολή στον τρίτο γύρο των ειρηνευτικών συνομιλιών του ΟΗΕ στη Γενεύη, όπου οι αντιπρόσωποι της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι δεν θα συναντηθούν με τους κυβερνητικούς εκπροσώπους μέχρι την παύση των βομβαρδισμών.
.
‪#‎Τουρκία‬: Η Τουρκία κατασκευάζει ένα τοίχο ανάμεσα σε Συρία και Τουρκία αυτή τη στιγμή. Από την άλλη πλευρά των συνόρων, μόνο λίγα χιλιόμετρα από ‪#‎ακιντσί‬, περισσότεροι από 40,000 άνθρωποι περιμένουν να περάσουν τα σύνορα της Τουρκίας. Κάποιες πηγές κάνουν λόγο για σχεδόν 100,000 από αυτούς. Προσπαθούν να σωθούν από τη ρωσική επιδρομή, επειδή το Χαλέπι, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας μετά τη Δαμασκό καταστρέφεται από επιθέσεις κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών.
.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επισκέφθηκε ‪την Άγκυρα, ωστόσο, η επίσκεψη δεν φαίνεται να είχε κάποιο αποτέλεσμα. Σχολιαστές ισχυριζονται, ότι η ΕΕ πρέπει να βρει μια λύση για να χειριστεί τους πρόσφυγες και δεν θα πρέπει να βασιστεί στην Τουρκία για το ζήτημα. Εν τω μεταξύ η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να ανοίξει τα σύνορα για την διαφυγή των Σύριων.

Και πολύ πιο μακριά από όλα αυτά:
#Αυστραλία: 7 αρχηγοί κρατών, 44 εκκλησίες, και δεκάδες χιλιάδες Αυστραλοί, συγκεντρώθηκαν σήμερα στο #letthemstay σε διαμαρτυρίες σε ολόκληρη την Ήπειρο για τους 267 πρόσφυγες άνδρες, γυναίκες και παιδιά, απαιτώντας να μην αποστέλονται στον νησί Ναούρου, πριν την απέλασή τους στην Καμπότζη.  Μετανάστες που ζητούν άσυλο και βρίσκονται σε κέντρο κράτησης στο Ναουρού έχουν προχωρήσει σε απεργία πείνας ράβοντας τα στόματά τους -ανάμεσά τους και παιδιά- για να μην σταλούν στην Καμπότζη.
Οι μετανάστες διαμηνύουν στις αρχές της Αυστραλίας πως θα πάνε «μόνο νεκροί στην Καμπότζη», μετά την ψήφιση νόμου που εξαιρεί όσους πρόσφυγες βρίσκονται εκτός αυστραλιανής επικράτειας από νέες διαδικασίες προσωρινής χορήγησης αδειών παραμονής.
Συντάκτες του Αυστραλιανού Guardian έχουν δει βίντεο που δείχνει έξι αγόρια και άνδρες, στο κέντρο κράτησης του Ναουρού, να έχουν ράψει κλειστά τα χείλη τους.
Ένας άνδρας, ο οποίος δεν φαίνεται στο βίντεο, αναφέρει ότι οι άνθρωποι αυτοί κρατούνται στο Ναουρού από τον Ιούλιο, αφότου συνελήφθησαν στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Αυστραλία με πλοίο.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων έχουν προχωρήσει σε απεργία πείνας και τουλάχιστον ένας εξ αυτών μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μετά την άρνησή του να τραφεί και να πιει νερό για 48 ώρες.
Η Αυστραλία έχει υπογράψει συμφωνία με την Καμπότζη, σύμφωνα με την οποία οι αιτούντες άσυλο που κρατούνται στο Ναουρού θα αποστέλλονται στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας.
Η υπογραφή της συμφωνίας είχε προκαλέσει αντιδράσεις. Ο αυστραλιανός υπουργός Μετανάστευσης απέφυγε να σχολιάσει την απεργία πείνας, λέγοντας πως «δεν σχολιάζει μεμονωμένες περιπτώσεις αυτο-τραυματισμού» και περιοριζόμενος στο ότι «περιμέναμε κάποιες αντιδράσεις στο άκουσμα ότι ο κόσμος στο [κέντρο στο] Ναουρού δεν θα μπορούσε να έρθει στην Αυστραλία».

αναδημοσίευση από vforvolos

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s