Πώς περιγράφει το AL Jazeera την κατάληψη Νοταρά

Μετάφραση: Κατερίνα Δήμα

Κάποιες εισαγωγικές διευκρινίσεις:

Ακολουθεί μία πιστή μετάφραση –και όχι ανάλυση ή γνωμοδοσία– του άρθρου που δημοσίευσε το Al Jazeera για την κατάληψη Νοταρά, και το ευρύτερο θέμα της προσφυγικής κρίσης.

Στο αγγλικό άρθρο χρησιμοποιήθηκαν όροι που δεν χρησιμοποιούνται από αναρχικούς και αλληλέγυους πχ «volunteer» που σημαίνει «εθελοντής» (το οποίο μπορεί να παραπέμψει σε ΜΚΟ), αλλά χρησιμοποιήθηκαν και όροι όπως το «solidarity activist» που είναι πιο κοντά στο «αλληλέγγυος» και αποδίδει καλύτερα το ιδεολογικό υπόβαθρο ενός αυτο-οργανωμένου εγχειρήματος.

Επειδή στο αγγλικό κείμενο εμφανίζονται και οι δύο όροι volunteer και solidarity activist έχουν μεταφραστεί ακριβώς όπως εμφανίζονται στο άρθρο του Al Jazeera: δηλαδή πχ. «εθελοντής» με δίπλα αγκύλη [αλληλέγγυος]  για λόγους πιστότητας της μετάφρασης.

Υπήρξαν επίσης σχόλια συνεντευξιαζόμενων, που δεν σχετίζονται με την κατάληψη Νοταρά, ωστόσο το άρθρο έχει μεταφραστεί αυτολεξί για να αποδοθεί η εικόνα που κατέγραψε και μετέφερε στους αναγνώστες του το Al Jazeera.

Τέλος να σημειωθεί ότι ο όρος “anti-authoritarian” στα αγγλικά είναι ένας νεολογισμός, που ξεκίνησε από τις κοινωνικές επιστήμες και που δεν σημαίνει αντεξουσιαστής ή αντι-κρατιστής, αλλά «αντι-αυταρχικός» και που νοηματικά εκφράζει αντίθεση στον αυταρχισμό και όχι πολιτικά στην αστική δημοκρατία. Αυτό το “anti-authoritarian” έχει μεταφραστεί ως «αντεξουσιαστής» γιατί αυτός είναι ο τρόπος που εννοούνταν στο κείμενο (και απλά η λέξη “anti-authoritarian” είναι ατυχέστατη επιλογή όρου από το δημοσιογράφο του Al Jazeera για να αποδώσει το νόημα όρων όπως «αντεξουσιαστής» και «ενάντια στο κράτος».)

Τίτλος: Οι Έλληνες αναρχικοί οργανώνονται για τους πρόσφυγες καθώς το ‘κράτος αποτυγχάνει’

Η κατάληψη της Νοταρά στεγάζει πάνω από 100 πρόσφυγες κάθε μέρα και νύχτα.

Αθήνα, Ελλάδα – Καθώς χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες συνεχίζουν να εκδιώχνονται από τις ευρωπαϊκές συνοριογραμμές, ένας σταθερός αριθμός από νέα πρόσωπα εισρέει  στη δομή αλληλεγγύης της Νοταρά, στη γειτονιά Εξάρχεια, της Αθήνας.

Η Νοταρά δημιουργήθηκε στα τέλη του Σεπτέμβρη, όταν περίπου 20 αναρχικοί και αριστεροί κατέλαβαν ένα εγκαταλειμμένο τριώροφο κτίριο που ανήκει στο Υπουργείο Εργασίας. Η κατάληψη παρέχει ένα προσωρινό κατάλυμα, βασική ιατρική φροντίδα, ρούχα και απαραίτητες πληροφορίες, σε έως και 130 πρόσφυγες και μετανάστες κάθε μέρα.

Αυτό είναι ένα από πολλά παρόμοια εγχειρήματα που εξαπλώνονται από άκρη σε άκρη της χώρας καθώς η κρίση για το προσφυγικό συνεχίζεται στην Ευρώπη.

Χωμένη μέσα σε ένα στενάκι με τοίχους καλυμμένους από γκράφιτι, η κατάληψη Νοταρά αποτελεί κομμάτι ενός δικτύου δράσεων ακτιβιστών με δομές αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή.

Λίγα μέτρα πιο κει βρίσκεται μία δομή που παρέχει κοινωνικές υπηρεσίες, ενώ κάμποσες δομές συλλογικής κουζίνας από αναρχικές κολλεκτίβες (η λέξη collectives χρησιμοποιείται  στο πρωτότυπο) υπάρχουν στη στροφή του δρόμου.

Σύμφωνα με επίσημες πηγές των Ηνωμένων Εθνών, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στις ευρωπαϊκές ακτές από θαλάσσης το 2015.

Με τις πόρτες ανοιχτές να υποδεχτούν νεοφερμένους, ο ενθουσιασμός των ακτιβιστών και εθελοντών [αλληλέγγυων]  ήταν μεγάλος καθώς συζητούσαν πώς να επεκτείνουν τις δράσεις τους, στη διάρκεια μίας συνέλευσης ένα κρύο βράδυ του Δεκέμβρη.

«Χρειζόμαστε περισσότερες καταλήψεις στη Θεσσαλονίκη» υποστήριξε ένας εθελοντής [αλληλέγγυος] αναφερόμενος στην παραλιακή πόλη της βόρειας Ελλάδας που έχει γίνει σημείο στάσης για το προσφυγικό «μονοπάτι» καθώς οι άνθρωποι φεύγουν από την βία και την απόγνωση της φτώχειας ψάχνοντας για ασφάλεια και σταθερότητα στην Ευρώπη.

Παιδιά προσφύγων βρίσκουν προσωρινή ανάπαυλα από το εξουθενωτικό τους ταξίδι

Η Mimi είναι μία τριαντατετράχρονη αναρχική, και μέλος της κατάληψης, που δεν μας είπε το επίθετό της, για [ευνόητους] λόγους κρατικής στοχοποίησης. «Αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι στην Αθήνα για την κρίση στο προσφυγικό» είπε στο Al Jazeera, σβήνοντας το τσιγάρο της σε ένα τασάκι και ανάβοντας αμέσως ένα άλλο.

Ανάμεσα στους εθελοντές [αλληλέγγυους] υπάρχουν δάσκαλοι, κοινωνικοί λειτουργοί, γιατροί και ακτιβιστές μεταξύ άλλων.  Αυτό που τους ενώνει είναι η πεποίηθηση ότι το ελληνικό κράτος έχει αποτύχει να σηκώσει το βάρος των ευθυνών του απέναντι στους πρόσφυγες.

Η διαφορά ανάμεσα στη φιλανθρωπία και στην αλληλεγγύη

«Είμαστε ενάντια στο κράτος και πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα για να δώσει μία αληθινή λύση» είπε, προσθέτοντας ότι πάνω από 1700 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν περάσει από τη Νοταρά μεταξύ 25 Σεπτέμβρη και 1 Δεκέμβρη.

Οι περισσότεροι από τα ιδρυτικά μέλη των αλληλέγγγυων έχουν υπάρξει ενεργοί στην αλληλεγγύη που δόθηκε στους πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά το καλοκαίρι του 2015, βοηθώντας χιλιάδες ανθρώπους στην απόβασή τους από τις βάρκες και στις δυσκολίες της καθημερινότητας.

«Είχαμε ένα καλοκαίρι γεμάτο εμπειρία για το γεγονός ότι οι πρόσφυγες χρειάζονται ένα ασφαλές μέρος όταν φτάνουν στην Αθήνα, ειδικά καθώς ο καιρός χειροτερεύει. Από την Αθήνα, έχουν ένα ακόμα μακρύ ταξίδι μπροστά τους.»

Βαθιά πολιτικοποιημένη [ιδεολογικοποιημένη είναι η λέξη που χρησιμοποιείται στα αγγλικά] η Νοταρά και παρόμοιες δράσεις αρνούνται και απωθούν την φιλανθρωπική προσέγγιση προκρίνοντας την έννοια της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.  Οι πρόσφυγες καλούνται να συμμετέχουν δύο φορές την εβδομάδα στις συνελεύσεις, όπου οι αποφάσεις παίρνονται με κοινή συναίνεση.

Η ενέργεια της κατάληψης αυτού του κτιρίου ήταν ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση: αποτυχαίνετε σε όλα και εμείς το αναδεικνύουμε» είπε. «Είμαστε ενάντια στην εξουσία. Αρνούμαστε την βοήθεια του κράτους, των ΜΚΟ, των φιλανθρωπικών οργανώσεων και των κερδοσκοπικών επιχειρήσεων.»

Μας είπε ότι η Νοταρά είναι για πολιτικοποιημένους ανθρώπους και όχι για εκείνους που το μοναδικό τους κίνητρο είναι το ανθρωπιστικό. «Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην φιλανθρωπία και την αλληλεγγύη. Εμείς θεωρούμε ότι βρισκόμαστε στο ίδιο επίπεδο με τους πρόσφυγες. Αυτό είναι εγχείρημα από ανθρώπους. Πιστεύουμε ότι αυτές είναι οι θεμελιώδεις αρχές και αξίες της αυτο-οργάνωσης και θέλουμε να πάρουμε τον αγώνα στα χέρια μας.»

Κλείσιμο των συνόρων

Τα Εξάρχεια είναι από μόνα τους μία επιλογή με συμβολικό νόημα. Με ελάχιστη κρατική και κυβερνητική παρουσία, η γειτονιά είναι ένα φυτώριο αριστερών πολιτικών ακτιβιστών όπου σημειώνονται συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις όποτε εμφανίζονται.

Στα τέλη Νοέμβρη η Νοταρά αντιμετώπισε μία εκτίναξη του αριθμού εισροής προσφύγων και μεταναστών, αφότου η Μακεδονία έκλεισε τα σύνορά της σε ανθρώπους που δεν μπορούσαν να αποδείξουν την Συριακή, Ιρακινή ή Αφγανική υπηκοότητά τους, θεωρώντας τους «οικονομικούς μετανάστες».

Ο πρόεδρος της Μακεδονίας Ivanov δήλωσε ότι η παρουσία των παραπάνω από 2000 προσφύγων στη χώρα του ανά πάσα στιγμή μπορούσε να καταλήξει σε «μόνιμη και άμεση απειλή για την εθνική ασφάλεια».

Η Κροατία, Σλοβενία, Σερβία και άλλες χώρες σύντομα έλαβαν παρόμοια μέτρα.

Ο Σερφείμ Σεφεριάδης ένας καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, υποστήριξε ότι το πρόσωπο της [δήθεν] αριστερής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την οικονομική κρίση οδήγησε σε μία συσπείρωση την ευρύτερη αριστερά.

«Η ανταπόκριση όλης της αριστεράς –όχι μόνο των αναρχικών- υπήρξε εντυπωσιακή» είπε στο Al Jazeera.

«Οι άνθρωποι είχαν συσσωρεύσει τόση ενέργεια από την επιθυμία τους να συμμετάσχουν σε πολιτικούς και σε εγχώριους αγώνες τα τελευταία χρόνια, όπως για το θέμα της κρίσης, που όλη αυτή η ενέργεια πήγε στο θέμα της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες μετά το ξεπούλημα του ΣΥΡΙΖΑ.»

Ο Σεφεριάδης είπε ότι τα κομμάτια της δεξιάς όπως η Χρυσή Αυγή, δεν έχουν καταφέρει να εκμεταλλευτούν προς όφελός τους την προσφυγική κρίση μέχρι στιγμής.  Αλλά αν οι αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες δεν κατορθώσουν να συσχετίσουν τον ακτιβισμό τους με τους εσωτερικούς αγώνες της Ελλάδας, προειδοποίησε, οι ακροδεξιοί θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν αυτήν την ευκαιρία.

«Θα γίνει κάποια στιγμή εάν το κίνημα αλληλεγγύης δεν μπορέσει να πολιτικοποιήσει το θέμα. Πρέπει να δείξουν στον γενικό πληθυσμό (κοινή γνώμη) ότι αυτά που περνούν τώρα οι μετανάστες κι οι πρόσφυγες, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις ίδιες πολιτικές της Ένωσης που έκαναν τους Έλληνες να υποφέρουν.»

Ακόμα και τα καθήκοντα των εθελοντών στη Νοταρά μοιράζονται σύμφωνα με τις αρχές των αναρχικών και όλοι συμμετέχουν στις εργασίες

Ακόμα και τα καθήκοντα των εθελοντών μοιράζονται και αλλάζουν σύμφωνα με τις αρχές των αναρχικών, εξήγησε η Mimi. «Το να κάνεις μόνο μία δουλειά –όπως η διανομή των ρούχων- μπορεί να δημιουργήσει μία de facto ιεραρχία.»

Όταν δεν εξετάζουν ασθενείς οι γιατροί βοηθούν στην διανομή των κουβερτών και των ρούχων στους πρόσφυγες που οι βαλίτσες τους μούσκεψαν ή καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του επικίνδυνου ταξιδιού. Οι δάσκαλοι βάζουν πλυντήριο και μαγειρεύουν μεταξύ των «μαθημάτων» στον παιδικό σταθμό της Νοταρά.

Κάθε λίγες μέρες, μερικοί ακτιβιστές επισκέπτονται την πλατεία Βικτωρίας της Αθήνας –ένα σημείο συγκέντρωσης των μεταναστών- για να φέρουν εκείνους που δεν έχουν πού να κοιμηθούν πίσω στην κατάληψη.

«’Αμεση Δημοκρατία»

Ο Said ένας 21χρονος Μαροκινός που δεν θέλησε να δώσει το επίθετό του, έφυγε από την πόλη του την Casablanca αρχές Σεπτέμβρη. Παλεύοντας με τα θυελλώδη νερά του Αιγαίου και τον μακρύ δρόμο της στεριάς, έφτασε στην Ειδομένη στα σύονρα Ελλάδας-Μακεδονίας, απλά για να διαπιστώσει ότι ήταν κλειστά γι’ αυτόν.

To κλείσιμο αυτό δημιούργησε μια αύξηση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στην Ελλάδα, εκείνων που έρχονταν από Μαρόκο, Υεμένη, Ερυθραία, Σομαλία, Τυνησία και αλλού.

Όταν επέστρεψε στην πλατεία Βικτωρίας τον πλησίασαν οι ακτιβιστές της Νοταρά. «Μου είπαν ότι υπήρχε ένα ασφαλές και ζεστό μέρος να κοιμηθώ» είπε στο Al Jazeera. «Είμαι εδώ κάμποσες εβδομάδες. Δεν ξέρω εάν τα σύνορα θα ξανανοίξουν για μας.»

Ο Αχιλλέας Πεκλάρης ένας αναρχικός ακτιβιστής δημοσιογράφος με τη βάση του στα Εξάρχεια, υποστήριξε ότι η Νοταρά «είναι πολύ καλύτερα οργανωμένη από τα κέντρα που διαχειρίζεται η κυβέρνηση» κατηγορώντας το κράτος ότι οι συνθήκες διαβίωσης που δημιουργεί για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες είναι κάτω του ορίου επάρκειας.

«Όταν αναφέρεις τη λέξη ‘αναρχία’ οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται το χάος και την αταξία» είπε στο AL Jazeera. «Αλλά αν η θεώρησή σου για τον κόσμο εξαρτάται από το τι σου λέει ένας αρχηγός να κάνεις, τότε σε λυπάμαι» είπε.

Αναφερόμενος στις εβδομαδιαίες συνελεύσεις και την διαδικασία λήψης αποφάσεων που τους συμπεριλαμβάνει όλους και δεν αποκλείει κανέναν, ο Πεκλάρης συμπλήρωσε: «Η έλλειψη εξουσίας δεν σημαίνει την έλλειψη κανόνων. Αυτή είναι μία άμεση δημοκρατία με την πιο αγνή έννοια του όρου.»

H Νοταρά είναι πολύ καλύτερα οργανωμένη από τα κέντρα που διαχειρίζεται η κυβέρνηση, λένε οι εθελοντές [αλληλέγγυοι]
Καθώς η συνέλευση έληγε μία οικογένεια Αφγανών προσφύγων έφτανε στη Νοταρά. Οι ακτιβιστές τους καλωσόρισαν και ένας μεταφραστής τους εξήγησε ότι μπορούσαν να μείνουν για όσο τους χρειαζόταν.

Η Mimi και οι άλλοι πήγαν τις βαλίτσες τους σε ένα δωμάτιο και τους έφεραν κουβέρτες και καθαρά ρούχα. Επισημαίνοντας την επιδείνωση του καιρού και το κλείσιμο των συνόρων στα Βαλκάνια, προέβλεψε ότι οι μήνες που έρχονται θα είναι όλο και δυσκολότεροι.

«Με τα σύνορα να κλείνουν, τόσο άνθρωποι στέλονται πίσω στην Αθήνα» είπε η MImi. «Τι πρέπει κάνουν αυτοί οι άνθρωποι; Να κοιμηθούν στο δρόμο;»

 

[Η μετάφραση έγινε για την Konnectiva.]

Αρχικό κείμενο: Al Jazeera φωτογραφίες Sorin Furcoi/AL Jazeera]

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s