Απόπειρα δικαστικού πραξικοπήματος στη 2η δίκη του ΕΑ!

Προσπάθεια δικαστικού πραξικοπήματος έγινε σήμερα στη 2η δίκη του Επαναστατικού Αγώνα, καθώς η προεδρεύουσα Ι. Κλάππα, με τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέας Παπελάκη, προσπάθησε να συνεχίσει τη δίκη χωρίς την παρουσία των συνηγόρων που υπερασπίζονται τους τρεις κατηγορούμενους (Ν. Μαζιώτη, Α. Σταμπούλο, Γ. Πετρακάκο) από την αρχή της δίκης και είναι της επιλογής και της εμπιστοσύνης τους.

Οι συνήγοροι απουσίαζαν από τη δίκη, όχι από αδιαφορία ή από κάποιο καπρίτσιο, αλλά επειδή ο ΔΣΑ έχει αποφασίσει αποχή (για το Ασφαλιστικό), ενώ δε δίνει στους δικηγόρους άδεια να παραστούν κατ’ εξαίρεση. Η προεδρεύουσα, παραβλέποντας αυτή την πραγματικότητα, αποφάσισε να προχωρήσει σε… διορισμό συνηγόρων! Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν και η πρόεδρος, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέα, θεώρησε ότι η άρνησή τους καλύπτει όλα τα στάδια που προβλέπει το άρθρο 340 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Η συγκεκριμένη διάταξη προβλέπει πως ο πρόεδρος μπορεί να διορίσει συνηγόρους στον κατηγορούμενο που δεν έχει συνήγορο και πως μετά το διορισμό ο κατηγορούμενος έχει δικαίωμα να ζητήσει την ανάκληση ενός από τους διορισμένους συνηγόρους, οπότε η δίκη συνεχίζεται από τους υπόλοιπους διορισμένους συνηγόρου.

Εν προκειμένω, οι κατηγορούμενοι έχουν συνηγόρους της δικής τους επιλογής, οι οποίοι δεν παρέστησαν επειδή ο σύλλογός τους πραγματοποιεί αποχή. Και βέβαια, δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες περί διορισμού διαδικασίες. Δηλαδή, να γίνει διορισμός, να συνεργαστεί ο κατηγορούμενος με τους διορισμένους συνηγόρους και να ασκήσει, ενδεχομένως, το δικαίωμά του να ανακαλέσει κάποιον απ’ αυτούς. Για να μη μιλήσουμε για τη βέβαιη εξέλιξη που θ’ ακολουθούσε: ο ΔΣΑ δε θα έδινε άδεια ούτε στους διορισμένους συνηγόρους.

Γι’ αυτό μιλάμε για απόπειρα δικαστικού πραξικοπήματος, που κουρελιάζει κάθε έννοια τυπικής διαδικασίας (πόσο μάλλον τα δικαιώματα των κατηγορούμενων). Προεδρεύουσα και εισαγγελέας θέλησαν στην πραγματικότητα να συνεχίσουν τη δίκη χωρίς συνηγόρους υπεράσπισης!

Οι συνήγοροι υπεράσπισης Μ. Δαλιάνη και Ι. Κούρτοβικ, που ειδοποιήθηκαν και προσέτρεξαν στο τρομοδικείο, εξέθεσαν όλα τα παραπάνω. Η δίκη διακόπηκε, προκειμένου να φτάσουν από τον ΔΣΑ τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι ο σύλλογος δεν επιτρέπει στους συνηγόρους να παρασταθούν.

Πράγματι, τα έγγραφα έφτασαν και αποδείχτηκε ότι οι συνήγοροι Μ. Δαλιάνη και Ι. Κούρτοβικ είχαν ζητήσει άδεια και ο σύλλογος δεν τους έδωσε. Ετσι, η εισαγγελέας αναγκάστηκε να προτείνει διακοπή της δίκης για τον Α. Σταμπούλου και –χάριν της ενότητας της υπόθεσης- και για τους άλλους δύο κατηγορούμενους.

Η δίκη διακόπηκε για τη Δευτέρα 25 Γενάρη.

αναδημοσίευση από mpalothia

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s