«Θα πεθάνω όπως έζησα, ένα ελεύθερο πνεύμα, μια Αναρχική που δεν υποτάχτηκε σε κανέναν αφέντη, ούτε στη Γη, ούτε στον Ουρανό.»

Της Κατερίνας Δήμα

Η «γνωστή-άγνωστη» Βολταιρίν Ντε Κλερ.

Σύγχρονη της Έμμα Γκόλντμαν και της Λούσυ Πάρσονς η Βολταιρίν Ντε Κλερ με εξίσου δυνατή προσωπικότητα, πύρινο λόγο και σημαντικό έργο στο αναρχικό κίνημα της εποχής της παραμένει ωστόσο η λιγότερο γνωστή από τις τρεις.

Και αν η παροιμία «δείξε μου το φίλο σου να σου πω ποιος είσαι» υπήρχε στις ΗΠΑ του προπερασμένου αιώνα, σίγουρα δεν θα χαρακτήριζε τη σχέση της Βολταιρίν Ντε Κλερ με την Έμμα Γκόλντμαν. Η Βολταιρίν έλεγε για την Έμμα: «Δε μου αρέσουν οι γλωσσούδες και οι βρωμόστομες!» μια σχέση που ωστόσο κατέληξε με τα χρόνια σε δυνατή αμοιβαία εκτίμηση με την Έμμα να συμπαραστέκεται στη Βολταιρίν όποτε εκείνη χρειάστηκε –ή καλύτερα επέτρεψε, αφού η περηφάνια της αρνούταν πεισματικά να δεχτεί βοήθεια ακόμα κι απ’ τους συντρόφους της.

Η αμοιβαία εκτίμηση της Πάρσονς και της Ντε Κλερ ήταν επίσης δεδομένη και οι δυο γυναίκες είχαν αρκετά στενή επαφή. Η Ντε Κλερ συμμετείχε σε όλα τα μεγάλα γεγονότα με κορυφαίο που συντάραξε τη ζωή της και συντέλεσε στην ένταξή της στο αναρχικό κίνημα, τα όσα διαδραματίστηκαν στο Σικάγο του 1886 με την εκτέλεση των 5 αναρχικών, γεγονός που την έφερε και κοντά με τη Λούσυ Πάρσονς, σύζυγο του ενός από τους εκτελεσθέντες.

Μέσα στα χρόνια η Βολταιρίν ταξίδεψε στην Ευρώπη όπου μίλησε σε πολλές εκδηλώσεις προτρέποντας τους εργάτες στην αυτο-οργάνωση, στους αγώνες και τις απεργιακές κινητοποιήσεις, γνωρίστηκε με τον Κροπότκιν, το Μαλατέστα και άλλους αναρχικούς της εποχής, έγραψε ποιήματα, ερωτεύτηκε, επέζησε μίας δολοφονικής απόπειρας, και πάνω απ’ όλα έζησε και πέθανε πιστή στις ιδέες της και το όραμα της Αναρχίας.

Αυτά και άλλα πολλά ξεδιπλώνονται σε αυτό το ενδιαφέρον βιβλιο που φωτίζει πολιτικά και κοινωνικά την ζωή και το έργο της Βολταιρίν Ντε Κλερ.

βολταιριν ντε κλερ

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s